AGRESSIE IN DE KLAS
Trainingen in overleg
Agressie in de klas is een groeiend probleem waar steeds meer scholen mee te maken hebben. Verbaal geweld of fysiek agressief gedrag zorgt voor een onveilige sfeer in de klas en heeft direct impact op zowel de leerlingen als de docenten. In deze blog bespreken we de oorzaken en gevolgen van agressie in de klas en wat u eraan kunt doen.
Oorzaken van agressie in de klas
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan agressie in de klas. Vaak zijn er onderliggende problemen die ervoor zorgen dat een leerling agressief gedrag vertoont. Deze problemen kunnen ingedeeld worden in drie categorieën:
- Thuissituatie: leerlingen die in een stressvolle thuissituatie leven, bijvoorbeeld door financiële problemen, ruzies of een gebrek aan ouderlijke aandacht, kunnen hun frustraties meenemen naar school. Dit kan zich uiten in agressiviteit.
- Persoonlijke factoren: problemen zoals leerstoornissen, faalangst of emotionele instabiliteit kunnen ervoor zorgen dat een leerling sneller gefrustreerd of agressief reageert.
- Groepsdynamiek: agressie in de klas kan ook ontstaan door sociale spanningen in de groep. Pesten, buitensluiting en competitie tussen de leerlingen spelen hierin vaak een grote rol. Wat kun je doen om te zorgen voor een veilige klas.
Gevolgen van agressie in de klas
Een onveilige sfeer in de klas door agressiviteit brengt grote gevolgen met zich mee. Leerlingen zijn continu bezig met het opzoeken of vermijden van conflicten, waardoor ze minder aandacht hebben voor de lessen. Daarnaast wordt er veel tijd besteed aan het oplossen van conflicten en het herstellen van een veilige sfeer, waardoor er minder tijd over is om leerstof te bespreken en opdrachten te maken. Dit kan leiden tot leerachterstanden. Bovendien kan de angst voor agressiviteit ervoor zorgen dat leerlingen zich terugtrekken of juist zelf agressief gedrag vertonen als verdedigingsmechanisme. De negatieve sfeer werkt als een vicieuze cirkel: hoe onveiliger de leerlingen zich voelen, hoe groter de kans dat spanningen tot conflicten leiden, wat op zijn beurt weer zorgt voor een verdere achteruitgang van de sfeer. Ook voor docenten kan agressie in de klas ingrijpende gevolgen hebben. De docenten hebben vaak hoge stressniveaus en gevoelens van machteloosheid. Dit kan resulteren in verminderde werktevredenheid, emotionele uitputting en in extreme gevallen een burn-out.
Neem actie
Als er sprake is van agressie in de klas is het belangrijk om adequaat te reageren. De beschadigde banden tussen leerlingen en docenten moeten hersteld worden, maar dat is een kwetsbare situatie die met beleid aangepakt moet worden. De experts van PH neutraal zijn gespecialiseerd in het effectief oplossen van deze situaties en geven inzicht in de redenen van agressief gedrag. Tijdens de trainingen leren de leerlingen en docenten in drie stappen omgaan met agressie:
- Reflectie: bewust reageren op agressie
Als eerst is het belangrijk om even stil te staan bij de situatie. Wat is de oorzaak van de agressie? Door te reflecteren kunnen docenten beter onderscheid maken tussen de verschillende vormen van agressie en op deze manier tactisch en weloverwogen reageren op de situatie.
- Relatie: verbinding zoeken
In bedreigende situaties zijn mensen geneigd om te vluchten, vechten of verstarren. In deze fase wordt een vierde reactie ontwikkeld: verbinden. Wanneer een leerling agressief gedrag vertoont kan het bijvoorbeeld helpen om de emotie van de leerling te erkennen, zonder het agressieve gedrag goed te keuren.
- Regie: grenzen stellen en de situatie beheersen
De laatste stap is het herwinnen van de regie. Dit doet u door duidelijke grenzen te stellen aan agressief gedrag. Tegelijkertijd erkent u de emotie en biedt u ruimte voor een constructief gesprek. Heeft u hulp nodig bij het uitvoeren van deze stappen? Het team van PH neutraal staat voor u klaar. Bekijk deze pagina en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.
Neem contact met ons op!
De voordelen:
Dit zijn de voordelen van de training straatcultuur in de klas:.
- Een veilig leerklimaat
- Kennis van verschillende leefwerelden
- Verbinding met elkaar
- Inspiratie voor in de praktijk
- Inzicht in herkenbare situatie
Benieuwd of deze training ook geschikt is voor uw organisatie? Neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.